Het kwartaalblad verschijnt al sedert de oprichting van Historische Kring Eemnes begin 1979. Beschrijvingen van Eemnesser families, interviews waarin oude Eemnessers spreken over hun leven in het vroegere Eemnes en de geschiedenis van diverse oude boerderijen met een overzicht van de bewoners sedert de bouw vormen regelmatig terugkerende thema’s. Ook diverse andere onderwerpen komen meer of minder uitgebreid aan bod, waarbij Wereldoorlog II, het agrarische leven, leven met het water, de groei van het dorp enkele regelmatig voorkomende voorbeelden zijn.

Van de meeste nummers zijn nog exemplaren voorradig. Zolang de voorraad strekt zijn die los te verkrijgen in de Oudheidkamer (€ 4,-/stuk) of te bestellen. Klik hier om naar de winkel te gaan.

Het laatst verschenen nummer: Historische Kring Eemnes, jrg 41 nr. 1, maart 2019

Bij gelegenheid van het 40 jaar bestaan van de Historische Kring Eemnes bevat dit nummer een aantal artikelen hieraan gewijd. Oprichter Jan Out feliciteert HKE, kijkt terug naar het ontstaan van de kring en kijkt naar de toekomst. Ook van de huidige voorzitter, Liesbeth Lemckert, wordt haar jubileumtoespraak, op een reünie van bestuursleden, vrijwilligers, weergegeven. Twee gedichten van dorpsdichter Gerard Wortel en bestuurslid Henk van Hees ronden dit item af.

De serie ‘Bakkers in Eemnes door de eeuwen heen’ wordt vervolgd (deel 7) met de ‘kouwe bakkes’ en een eindconclusie. Heel speciaal is het artikel, geschreven door Jaap Groeneveld: ‘ Zoon van bemanningslid luchtschip C26 bezoekt HKE’.  Het betreft een Engels luchtschip, dat in 1917, dus meer dan een eeuw geleden in Eemnes strandde!  Klik hier om dit artikel te lezen. Een ander artikel, geschreven door Henk van Hees, gaat over de Oostenrijkse kinderen, die na de Eerste Wereldoorlog hier kwamen om weer aan te sterken.

Kortom: weer veel interessants om te lezen. Veel leesplezier toegewenst.

Oudere nummers en index
Hier is de index op de inhoud van verschenen nummers in te zien, inclusief alle artikelen en kleine bijdragen.
Internetgebruikers kunnen echter ook zeer effectief gebruik maken van de zoekfunctie in de collectie Sabine van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Daarin zijn alleen de historische artikelen tot en met 2013 opgenomen met auteursnamen, titelwoorden, trefwoorden en andere gegevens. Geef dan steeds ‘Eemnes’ op in het veld Regio/Plaats. Na presentatie van de zoekresultaten zijn de artikelen als pdf-file te lezen. Omdat het project van het digitaliseren is gestopt, zijn er vanaf 2014 geen artikelen meer opgenomen.

Sluit Menu