Het kwartaalblad verschijnt al sedert de oprichting van Historische Kring Eemnes begin 1979. Beschrijvingen van Eemnesser families, interviews waarin oude Eemnessers spreken over hun leven in het vroegere Eemnes en de geschiedenis van diverse oude boerderijen met een overzicht van de bewoners sedert de bouw vormen regelmatig terugkerende thema’s. Ook diverse andere onderwerpen komen meer of minder uitgebreid aan bod, waarbij Wereldoorlog II, het agrarische leven, leven met het water, de groei van het dorp enkele regelmatig voorkomende voorbeelden zijn.

Van de meeste nummers zijn nog exemplaren voorradig. Zolang de voorraad strekt zijn die los te verkrijgen in de Oudheidkamer (€ 4,-/stuk) of te bestellen. Klik hier om naar de winkel te gaan.

Het laatst verschenen nummer: Historische Kring Eemnes, jrg 40 nr. 3

Het tijdschrift van de Historische Kring bevat dit keer twee grote thema’s. Allereerst worden de resultaten van het onderzoek naar de bakkers van Eemnes vervolgt. Dit keer zijn het bakkers, die aan de Laarderweg gevestigd waren: Bakkerij Van de Kuinder en De Uitschieter (Ben van der Heiden). Ook een in Eemnes wonende bakker met zijn bakkerij in Laren (Gijs van IJden) wordt besproken.

Vervolgens komt de Eerste Wereldoorlog ter sprake. In Eemnes was sprake van huisvesting van bejaarde Belgische vluchtelingen, waarvoor pater Thomas van den Brink zich inzette. Deze Laarder pater dominicaan was enige tijd aalmoezenier van de Belgen in het Gooi en omstreken. Er woonden op diverse adressen nog een twintigtal andere Belgen. Daarnaast konden na enige tijd Belgische geïnterneerde militairen buiten de kampen bij o.a. boeren gaan werken. Er hebben ongeveer dertig militairen voor enige tijd hier gewerkt. Klik hier om het artikel te zien.

Ook de Tweede Wereldoorlog ontbreekt niet in dit nummer: de postuum verleende Yad Vashem-onderscheiding voor het echtpaar Mol-van Middendorp en een bezoek van Bill Ransome aan de crashlocatie van het vliegtuig, waar zijn oom Harace in zat. Over dit vliegtuig en de belevenis van oom Harace komen nieuwe feiten aan het licht.

Kortom: weer veel te lezen voor een geïnteresseerde Eemnesser en anderen.

Oudere nummers en index
Hier is de index op de inhoud van verschenen nummers in te zien, inclusief alle artikelen en kleine bijdragen.
Internetgebruikers kunnen echter ook zeer effectief gebruik maken van de zoekfunctie in de collectie Sabine van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Daarin zijn alleen de historische artikelen tot en met 2013 opgenomen met auteursnamen, titelwoorden, trefwoorden en andere gegevens. Geef dan steeds ‘Eemnes’ op in het veld Regio/Plaats. Na presentatie van de zoekresultaten zijn de artikelen als pdf-file te lezen. Omdat het project van het digitaliseren is gestopt, zijn er vanaf 2014 geen artikelen meer opgenomen.

 
Sluit Menu