Klik hier voor meer informatie.
Zaterdag 14 januari werden wij verrast met een bezoek van Jankees Goud. Hij is iemand met een bijzondere kennis over de Zeeuwse klederdracht en in het bijzonder van allerlei mutsen, die vrouwen in vroeger tijden droegen. Nog niet zo lang geleden waren streek- of klederdrachten een vertrouwd beeld op straat. Het meest opvallend waren de hagelwitte kappen en mutsen. Het maken en opmaken van die mutsen was- en is specialistisch werk. Met het verdwijnen van de streekdrachten verdween ook het ambachten de vaardigheden van de mutsenmaaksters. Toch is daar nog steeds behoefte aan: musea, particulieren, folklore groepen en verzamelaars hebben kappen en mutsen die de nodige zorg behoeven.
Jankees Goud heeft zich daarin gespecialiseerd in zijn eigen atelier Atelier Dracht. Hij is thuis in technieken als strijken, stijven, plooien, vouwen, opmaken, restaureren en repareren, maar ook in het maken van nieuwe mutsen.
In 2020 ontving hij de E. Bosch- van der Kolkprijs voor zijn werk op het gebied van streekdrachten, en in 2021 kreeg hij landelijke bekendheid door zijn optreden in het programma Binnenste Buiten. Mensen konden hem bezig zien in zijn atelier in Putten.
Zo kwam het dat hij door een gift in het bezit kwam van staartkap van Rutgera van ‘t Klooster. U ziet hem hier op de foto hiernaast. Hij wilde deze kap aan ons schenken en tegelijkertijd een kijkje nemen in onze vitrine met daarin twee vierkante kappen met oorijzers. We kregen een heel college in het maken van de oorijzers door zilver- en goudsmeden en hij liet ons zien door onderzoek aan de binnenkant van de oorijzers, wanneer en door wie onze oorijzers gemaakt waren. De oorijzers van de vierkante kappen in ons bezit komen uit 1878 en 1901. Die van 1901 is gemaakt door van Mandersloot uit Utrecht.
Heel leuk om te weten.
Hijzelf is nog niet in het bezit van oorijzers van vierkante kappen en middels dit stukje wil ik u oproepen om eens rond te vragen of iemand ergens op zolder of in een kist met allerlei schatten uit het verleden nog zo’n oorijzer heeft. Hij zou er heel blij mee zijn.
Voor informatie en contact: atelierdracht@kpnmail.nl