Vanaf omstreeks 1980 verzamelde Jan Out, lid en medeoprichter van de Historische Kring Eemnes, allerhande wetenswaardigheden over Eemnes. Hij vatte die samen in een kroniek met verwijzing naar bronnen en literatuur. Gaandeweg is deze kroniek uitgedijd en er wordt nog steeds aan gewerkt om hem verder te completeren.
Bij onderzoek over allerhande aspecten van de geschiedenis van Eemnes is deze Kroniek handig om de eerste gegevens te verzamelen en om ingangen te vinden naar bronnen of publicaties. Veel gegevens zijn ook te vinden in krantenberichten, zowel regionale als landelijke. Die zijn tegenwoordig ook te doorzoeken (zie o.a. delpher.nl en bel.courant.nu). In deze kroniek wordt als regel de datum gehanteerd van het uitkomen van de krant, dat een dag of meer verschillend kan zijn van de datum van de gebeurtenis.
Deze web-versie van de Kroniek loopt tot en met 2000 omdat van de jaren daarna verre van compleet zijn en de focus voor het completeren vooral ligt op de jaren en eeuwen daarvoor.
Van de gegevens uit deze kroniek mag vrij gebruik worden gemaakt, mits in de bronvermelding ‘J.V.M. Out, Kroniek van Eemnes, Eemnes en het uitgave jaar wordt genoemd.

Klik hier om de actuele versie te bekijken of te downloaden.