De Oudheidkamer

Bezoekadres:
Raadhuislaan 2A, 3755 HC Eemnes, telefoon 035 538 2375 (alleen tijdens openingsuren).

Openingstijden: elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Groepen kunnen altijd een afspraak maken. De toegang is gratis.

Openbaar vervoer: vanuit Hilversum (station) lijn 109 en vanuit Bussum (station) en Laren lijn 109 van Connexxion; vanuit Soest en Baarn (station) lijn 573 van Syntus. Voor beide lijnen bushalte Raadhuislaan aan de Wakkerendijk, maximaal 100 meter lopen.

Onze Oudheidkamer fungeert als ons verenigingscentrum met expositieruimte en documentatiecentrum. Zo ongeveer om het half jaar is er een nieuwe expositie te bezichtigen. Deze betreffen uiteenlopende historische aspecten van Eemnes en haar bewoners.

Enkele onderdelen vormen een vast onderdeel in de expositieruimte. Dat zijn:
een globaal overzicht van de geschiedenis van Eemnes sinds circa 1200, een maquette van de omgeving van de haven van Eemnes-Buiten zoals die er rond 1935 uit zag en een vitrine met kappen en sieraden die werden gedragen bij de streekdrachten in Eemnes.
Gastvrouwen en -heren verwelkomen de bezoekers. Verder kunnen er gedurende openingstijden vragen gesteld worden over de geschiedenis van Eemnes en haar bewoners, want er is altijd iemand aanwezig die daarbij kan helpen of ervoor kan zorgen dat de vraag zo spoedig mogelijk beantwoord wordt.

Oudheidkamer als documentatiecentrum
De Oudheidkamer is ook een centrum voor documentatie over de geschiedenis van Eemnes, waarin de volgende zijn ondergebracht: Beeld & Geluid, Bibliografie met een bibliotheek waarin meer dan 200 boeken betreffende de lokale en regionale geschiedenis alsmede de eigen kwartaalbladen vanaf 1979, Documentatie, Foto’s, Genealogie (bidprentjes, familiefoto’s en genealogische gegevens betreffende Eemnesser families), Voorwerpen en Streekdracht. De toegankelijkheid van de collecties verschilt per collectie
Als u met een speciale vraag naar de Oudheidkamer wilt gaan, raden wij u aan om uw bezoek van te voren telefonisch of per e-mail af te stemmen via het secretariaat (zie Contact). Wij kunnen dan zorgen, dat er zoveel mogelijk deskundigheid aanwezig is. Dit geldt ook voor bezoeken aan of contacten met onze werkgroepen.
De Historische Kring Eemnes leent geen documenten en boeken uit. Wel kunnen op beperkte schaal kopieën gemaakt worden. Een deel van de resultaten van het onderzoek door de Historische Kring is in de Oudheidkamer te koop in de vorm van boeken en kwartaalbladen sinds 1979.
Klik hier om naar de winkel te gaan.