Begraven in de Kerk van Eemnes Buiten in de 18e eeuw
Klik hier om het begraafboek te lezen of te downloaden.
Het oudste nu nog aanwezige begraafboek van de Kerk van Eemnes Buiten dateert uit 1741. Om nog onbekende redenen waren toen de eerdere begraafboeken niet meer beschikbaar en is er zowel in Eemnes Binnen als Eemnes Buiten een nieuw register aangelegd.
In het oorspronkelijk begraafregister werd er zowel een registratie bijgehouden van wie er in de Kerk werd begraven als van de begravingen op het kerkhof rond de Kerk. Helaas is echter zowel het register van de begravingen op het kerkhof van Eemnes Binnen als op het kerkhof van Eemnes Buiten zoek geraakt.
Sinds een aantal jaren zijn er scans beschikbaar van de volledige tekst van het begraafboek op de site van Het Utrechts Archief. *)
De personen die in het begraaf boek genoemd worden zijn ook opgenomen in de “Nadere Toegang Personen” van het archief. Als er naar het begraven van een persoon in Eemnes Buiten gezocht wordt dan wordt er verwezen naar de betreffende scan. Echter in de index is niet alle informatie uit het begraafboek opgenomen, alleen de namen en begraafdata van de geregistreerde personen. Om eenvoudig alle informatie in het begraafboek beschikbaar te hebben is een volledige transcriptie gemaakt, met een eigen index. Ook kan aan de hand van het in het Utrechts Archief genoemde paginanummer eenvoudig alle informatie worden gevonden.
In de onderstaande plattegrond staan de posities van de graven in de Kerk en het Koor.
Voor de overzichtelijkheid is gekozen om een letter aanduiding te gebruiken om het type graf aan te geven.
E = Eigen graf. De graven waarvan kan worden aangetoond dat die in eigendom waren.
F = Familiegraf. De graven waarvan voornamelijk personen uit een familie zijn begraven, maar waarvan nog niet duidelijk is of de familie het eigendom bezat.
G = Gedeeld graf. Die graven waar personen van verschillende families begraven liggen.
K = Kerkengraf. Graven waarvan de kerkenraad gebruik kon maken om te laten begraven.
L = Lege posities. Bladen die in het begraafregister leeg zijn gelaten, mogelijk omdat hier nog een van de oudere grafstenen lagen en hier in de periode 1741 – 1811 niet begraven werd.
Blijkbaar werd er wel ruimte in het begraafboek gereserveerd voor als er in de toekomst mogelijk wel weer begraven zou gaan worden.
X = Niet in gebruik zijnde posities. Waarschijnlijk omdat hier al een oudere graf(kelder) gelegen had of een kerkbank heeft gestaan.
*) NL-UtHUA, Toegangsnummer: DTB_Archief_Eemland_1010, Inventarisnummer: 113. [Scan: 22-81]