logo HKE vrijstaand png

Prijswinnaars fotowedstrijd HKE bij opening tentoonstelling “Eemnes in beeld”

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Historische Kring Eemnes dit jaar schreef de kring eerder dit jaar een fotowedstrijd uit in drie categorieën: “Omgeving”, “Leven in Eemnes” en “Mijn mooiste foto”. Alle ca. 130 ingeleverde foto’s zijn te zien in de op zaterdag 28 september j.l. geopende tentoonstelling “Eemnes in beeld”, waarin ook historisch beeldmateriaal is te zien van zowel fotografen als kunstenaars.

De opening van de tentoonstelling in de Oudheidkamer vormde een mooie gelegenheid om de prijswinnaars van de fotowedstrijd in het zonnetje te zetten. Een jury bestaande uit drie personen, Bart Nouwens (voorzitter), Ruud Ham en Jaap Groeneveld, hebben alle foto’s onafhankelijk van elkaar beoordeeld zonder de namen van de fotografen te kennen. De foto’s zijn beoordeeld, niet de fotograaf. Bij het samenvoegen van hun puntenwaardering bleek vrij grote unanimiteit over de mooiste foto’s te bestaan. Doordat er bij de eerste twee categorieën geen beperking op het aantal foto’s per fotograaf was vastgesteld, kon het gebeuren dat er meer foto’s van een fotograaf in de prijzen vielen.

De eerste en tweede prijs in de categorie “Omgeving” ging naar Quirien Oosterbroek met “Zonsopkomst door populieren” en “Zonsopkomst met schapen”. De derde prijs was voor Malou Wayper met “Zonsopkomst met fietser”. Qua beoordeling lagen de foto’s met tienden van punten verschil rond de 28 punten uit 30.

In de categorie “Leven in Eemnes”, gingen de eerste, tweede en derde prijs naar Johan Elders, die sfeerbeelden fotografeerde van het dagelijks leven van, naar later bleek, zijn bejaarde moeder. Het beeld dat werd vastgelegd is een verdwijnend beeld. De jury zag bij de als eerste en tweede gewaardeerde foto’s, resp. “Altijd warme voeten” en “Altijd bezig”, de symboliek van dit verdwijnen in het uit beeld wandelen van het onderwerp op de foto.

In de categorie “Mijn mooiste foto”, uit de afgelopen veertig jaar, waren drie afzonderlijke prijswinnaars: Evert van Andel (1e) met de zeer suggestieve foto “Futennest in overhangende boomtakken”, Sien van Hamersveld (2e) met “Toren van de Grote Kerk achter bloesembomen” en Desiree van Oostrum (3e) met “Sluisje Eemnes”.

Vanaf nu kunnen belangstellenden tot na de jaarwisseling alle foto’s beoordelen voor de publieksprijs die bij het einde van de tentoonstelling zal worden uitgereikt. De tentoonstelling in de Oudheidkamer (Raadhuislaan 2A) is te bezichtigen op zaterdagen van 14.00-16.00 uur. De toegang is gratis.

Onderstaand de foto’s die de hoogste waardering kregen in de groepen; ‘omgeving’, ‘leven in Eemnes’ en mijn ‘mooiste foto’.

Klik hier om naar de jubileumpagina te gaan met de afbeeldingen van de tentoongestelde doeken met de overige winnaars.