logo HKE vrijstaand png

Open Monumentendag biedt kansen

Op Open Monumentendag, zaterdag 11 september, blijft het gemaal vanwege de anderhalve meter maatregel helaas gesloten. De toren van de Hervormde kerk staat in de stijgers en daardoor is de toegang te beperkt. Dus ook die blijft helaas dicht. Enkel de klokken worden geluid door de leden van Eemnesser Klokkenluidersgilde.

Maar..…. de deuren van de Heilige Nikolaaskerk staan van  11.00 tot 16.00 uur wijd open voor bezoekers. Een kerk waar veel te zien is en nog meer over te vertellen is. De gidsen in de kerk kunnen boeiend vertellen over de geschiedenis van deze kerk. Zij wijzen de bezoekers op details en op bijzondere kunstwerken die je anders over het hoofd zou zien. En waar komt de naam vandaan of waarom staat de kerk feitelijk met zijn achterzijde naar de weg. De kerk is 175 jaar oud, maar waar slaat het jaartal 1736 op dat de muur van het gebouwtje ten noorden van de kerk? Kortom een monument met een boeiend stukje Eemnesser geschiedenis.

En natuurlijk is een mooie wandeling door de Eemnesser polder, het aardkundig monument, altijd de moeite waard. De invloeden door de eeuwen heen van mensen en van natuurgeweld maken de polder tot een uniek gebied. In de Canon van Eemnes en in het recent verschenen Eemnesser Namenboek is dit prachtig beschreven. Een aanrader om te lezen vóór of na zo’n wandeling.

Ook de deuren van de Oudheidkamer staan van 10.00 tot 16.00 uur open. Naast de tentoonstelling over de jubilerende verenigingen staat hier ook de boekentafel met een aanbod van oude en nieuwe boeken. Het nieuwe Eemnesser Namenboek ontbreekt natuurlijk niet. Ook Gerard Beentjes, de samensteller van het boek “Vrijheid is het mooiste woord”, is aanwezig om zijn boek te signeren.