logo HKE vrijstaand png

Open gemalendag in Eemnes 14 mei

sluisje ws

 

Al eeuwenlang pompen of verzuipen in de polder

Op het eind van de Eemnesser Vaart, naast het haventje aan de Eem,  staat naast de sluis het Gemaal. Al eeuwenlang wordt hier water uit de laaggelegen Eemnesser polder naar de Eem gepompt. Koning Willem Alexander en Koningin Maxima waren hier enige jaren gelden zelfs te gast. Zaterdag 14 mei 2022 is het gemaal open voor publiek.

Demonstraties
Bijzonder zijn de 100 jaar oude elektrische pompen die in het gemaal staan. Slechts enkele keren per jaar starten en draaien deze antieke machines. Elk uur demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe de werking van het gemaal.

Rijke geschiedenis
De polder kent een lange geschiedenis van dijkdoorbraken en overstromingen. En al generaties lang wordt het water uit de polder afgevoerd. Met keersluisjes, een watermolen, later vervangen door een stoomgemaal, een elektrisch gemaal en heden ten dage een volautomatisch gemaal. Tijdens de open dag vertellen medewerkers van de Historische Kring over de ontginning van de Eemnesser polder en de historie van het gemaal en de naastgelegen sluis.

Bereikbaarheid Gemaal
Met mooi weer is het bezoek goed te combineren met een fietstocht door polder en langs de Eem. Of kom lopend via het klompenpad  Nesserpad. Het adres is Korte Maatsweg 5 in Eemnes. Gratis toegankelijk van 11.00 tot 16.00 uur. Een ruime parkeerplaats ligt net voor de boerderij aan de Korte Maatsweg 3. U bent van harte welkom!