logo HKE vrijstaand png

Eemnesser vlag op tv

De verkoop van de gemeentevlag van Eemnes zit in de lift. Het lokale feestcomité begon de vlaggen anderhalve week geleden door de hele stad op te hangen, waarna de vraag bij de Historische Kring Eemnes (HKE) enorm toenam en er 400 extra vlaggen zijn verkocht. “Naar aanleiding van de coronamaatregelen wilden we een stukje saamhorigheid brengen”, vertelt Jeroen de Wit, voorzitter van Feestcomité Eemnes.

Inmiddels hangen er zo’n 900 vlaggen door de gemeente. De vlag werd tijdens de feestweek in september al eens door de hele gemeente opgehangen. “Het zag er heel feestelijk uit en gaf een hele leuke sfeer”, vertelt De Wit. “Met die gedachte wilden we de vlaggen weer ophangen. We dachten we dat er een aantal mensen gehoor aan zouden geven, maar het zijn er honderden geworden.”

Het design van de huidige vlag stamt uit 1938. Daarvoor kende de gemeente alleen een vlag met een ander ontwerp uit de 15e eeuw. Men koos in 1938 voor de kleuren rood, wit en geel voor de provincie Utrecht. Pas in 1952 werden alleen rood en wit de officiële provinciale kleuren van Utrecht. In de linkerbovenhoek zijn drie bisschopsbustes te zien.

Klik hier om het item te zien dat RTV Utrecht naar aanleiding van ‘onze’ vlaggen maakte.