AGENDA 2020

Zaterdag 14 maart: Opening expositie “Jubilerende verenigingen in Eemnes”

Vanwege de Corona maatregelen is de officiële opening komen te vervallen. De expositie is pas te zien zodra de Oudheidkamer weer geopend is op de zaterdagmiddagen.

Donderdag 2 april: Algemene Ledenvergadering

Vanwege de Corona maatregelen komt de Algemene Ledenvergadering te vervallen!
We overwegen de ALV te combineren met de Herfstavondlezing op 5 november.

Maandag 27 april: Koningsdag – I.v.m. de corona crisis zijn alle festiviteiten voor Koningsdag AFGELAST

Zaterdag 9 mei: Gemalendag Eemnes – Eeuwenlang ‘pompen of verzuipen in de polder’

Op een markante plek in de polder staat het Gemaal Eemnes. Al eeuwenlang wordt hier water uit de laaggelegen Eemnesserpolder afgevoerd naar de Eem. Zaterdag 9 mei is het gemaal open voor publiek.

Demonstraties: Bijzonder zijn de ruim 95 jaar oude – nu museale – elektrische pompen die in het gemaal staan. Slechts enkele keren per jaar starten en draaien deze antieke machines. Elk half uur demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe de werking van het gemaal.

Rijke geschiedenis: De Eemnesserpolder kent een rijke geschiedenis van dijkdoorbraken en overstromingen. En al generaties lang wordt het water uit de polder afgevoerd. Met keersluisjes, een watermolen, later een stoomgemaal, een oud elektrisch gemaal en tegenwoordig een volautomatisch elektrisch gemaal. Tijdens de open dag vertellen vrijwilligers van de Historische Kring Eemnes over de ontginning van de Eemnesserpolder en de historie van het gemaal en de naastgelegen sluis.

Bereikbaarheid: Combineer het bezoek met een fietstocht door de mooie Eemnesser polder en langs de Eem. Of kom lopend langs het klompenpad Nesserpad. Gemaal Eemnes, Korte Maatsweg 5 in Eemnes. Geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. Een ruime parkeerplaats ligt net voor de boerderij aan de Korte Maatsweg 3 in Eemnes.