‘Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s’
Het betreft hier de museale tentoonstelling van de 50 foto’s die in het nationale project De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s zijn gekozen door de Utrechtse werkgroep. De tentoonstelling is tijdens het lustrumjaar op verschillende plekken in de provincie te zien. De regio Amersfoort heeft de primeur!!
Foto’s en teksten schetsen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht. De ontreddering van de slachtoffers, de razzia’s, het puin, het gebrek aan voedsel, de uitsluiting en vervolging van joden en de uitzinnige opluchting van de bevrijding; het komt allemaal voorbij.
Foto’s zijn een krachtig middel om herinneringen te bewaren. Met de verhalen doordringen zij ons van de betekenis van 75 jaar vrijheid. Specifieke Utrechtse aspecten komen aan bod zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg. Ook het dagelijkse leven ging, tegen het decor van de oorlog door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor.
De beelden zijn gekozen uit de collecties van musea en archieven en uit inzendingen van het publiek. De zoektocht is uitgevoerd door een werkgroep onder leiding van de commissaris van de Koning. In de werkgroep waren verder vertegenwoordigd: de Universiteit Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, het Centraal Museum, Het Utrechts Archief, Amersfoort in C, Archief Eemland, Het Spoorwegmuseum, FOTODOK, het Nationaal Militair Museum, het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en RTV Utrecht.
De expositie hoort bij het landelijke project 75 Jaar Vrijheid ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s.’
Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s
donderdag 13 februari t/m zondag 8 maart 2020
Rietveldpaviljoen Amersfoort – Zonnehof 8
donderdag: 12 tot 21 uur
vrijdag, zaterdag, zondag: 12 tot 17 uur en buiten deze tijden voor groepen op afspraak:
www.033fotostad.com/contact/
Toegang: gratis (vrijwillige bijdrage)