Uit het laatste kwartaalblad

Aandacht voor neergestort luchtschip en oproep herinneringen eerste Wereldoorlog

Het gevarieerde nummer HKE 2017-4 dat in december uitkwam, besteed ook aandacht aan een bijzondere gebeurtenis die precies 100 jaar geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvond. Op een ochtend in december 2017 werd Eemnes-Buiten opgeschrikt door knallen en lichtflitsen; men dacht dat de oorlog uitgebroken was in Eemnes. Het bleek echter te gaan om een verdwaald, onbemand Brits luchtschip dat op bakkerij Heek was terecht gekomen.
Met een in- en uitgeleide door Jaap Groeneveld heeft Merlijn van Eijk uitvoerig deze gebeurtenis en wat eraan voorafging in zijn artikel: "Brits luchtschip C26 stort neer op bakkerij Heek" verhaald. Enkele foto's met souvenirs van dit gebeuren: twee delen van de huid en een verrekijker, in bezit van de gemeente Eemnes en de Historische Kring, staan afgebeeld.

Voor de voorbereiding van een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wordt een oproep gedaan om foto's van gemobiliseerde Eemnessers, tijdelijk in Eemnes verblijvende Belgen enz., beschikbaar te stellen om te reproduceren.

Klik hier voor meer informatie over het laatste kwartaalblad.