EXPOSITIE

Tentoonstelling “Eemnes en de Eerste Wereldoorlog”

Op 2 juni is in de Eemnesser Oudheidkamer de tentoonstelling “Eemnes en de Eerste Wereldoorlog” geopend. De Historische Kring Eemnes wil zo stil staan bij het feit dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat er een eind kwam aan de verschrikkelijke Eerste Wereldoorlog.

Nederland heeft niet meegevochten in deze Grote Oorlog maar toch hebben de Nederlandse burgers er wel weet van gehad. Ook voor de Eemnessers was de periode van 1914 tot 1918 geen makkelijke periode. De tentoonstelling geeft dat weer in zes onderdelen. Aan de orde komen: de mobilisatie en het uitbreken van de oorlog, de distributie van goederen, het neerstorten van een luchtschip op bakkerij Heek, de opvang van Belgische vluchtelingen in Eemnes, de Spaanse Griep in Eemnes en de opvang van Oostenrijkse kinderen in Eemnes.

Aansprekende foto’s van Eemnesser mannen in militaire uniformen, van het luchtschip en van de Oostenrijkse kinderen brengen de bezoekers in de sfeer van honderd jaar geleden. Maar ook kun je lijsten zien van alle Eemnessers, die onder de wapenen moesten en er zijn zelfs lijsten van alle boeren in Eemnes in die tijd met hun volledige veestapel. De meeste namen  van de Belgische vluchtelingen en de Oostenrijkse kinderen zijn achterhaald.

Het is een tentoonstelling waarbij veel te zien is maar waarbij voor de fijnproever ook veel te lezen is. Ook wordt het prachtige herinneringsalbum tentoongesteld dat burgemeester Rutgers van Rozenburg in 1916 cadeau kreeg van de Eemnesser inwoners, toen hij afscheid nam van het Waterschap. Het was fraai versierd door de kunstenares Gretha Pieck.

De tentoonstelling zal op 2 juni worden geopend door Marian van Schaik-Termaten en Henk van Dalen. Hun moeders kwamen als klein meisje in 1920 vanuit Oostenrijk naar Eemnes. Open op zaterdagen van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes is iedere zaterdag geopend van 14.00 -16.00 uur,
Raadhuislaan 2a, 3755HC Eemnes, telefoon tijdens openingsuren 035 – 538 2375, daarbuiten 035 – 531 0038.

De toegang is gratis.