EXPOSITIE

In de Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes,
Raadhuislaan 2-A, 3755 HC Eemnes,
is onderstaande tentoonstelling te zien, nog tot en met 16 september 2017
Uitsluitend open op zaterdagen van 14.00-16.00 uur. De toegang is gratis.

Expositie “Streekdrachten in Eemnes” - vanaf 1 oktober 2016
Zoals in veel plaatsen in het verleden werd ook in Eemnes een lokale of regionale ‘klederdracht’ gedragen. Eemnes had geen eigen lokale dracht zoals nog tot vrij recent gangbaar was in Bunschoten en Spakenburg met hun zeer eigen dracht. In Eemnes werden verschillende streekdrachten gedragen tot in de eerste helft van de 20e eeuw. Dat uitte zich vooral bij de vrouwen en de drachten werd vooral bepaald door religie, stand en in zekere mate door de generatie. Rouw en niet-rouw speelden daarbij een belangrijke rol bij de keuze van kleding- en sierelementen.

4-Tentwagen

Eemnesser vrouwen die met een Utrechtse tentwagen op stap gaan. De kappen op hun hoofden zijn (v.l.n.r.): Gooise staartkap, cornetmuts, vierkante muts, Gooise staartkap, vierkante muts en Gooise staartkap.

Er zijn in hoofdzaak vier verschillende vrouwendrachten te onderscheiden aan de hand van de bijbehorende muts: 

• ‘Vierkante muts’ met oorijzer en kenmerkende uitvoering van het pak. Deze werd op zon- en hoogtijdagen alleen gedragen door rooms-katholieke boerenvrouwen van een oudere generatie. Deze kwam voor in Hoogland, Soest, Baarn, Eemnes, Laren, Blaricum en Bussum;
• ‘Gooise staartkap’, ook met oorijzer, maar met een ‘modejurk’. Deze werd gedragen door zowel protestantse als katholieke vrouwen in hetzelfde gebied op zon- en hoogtijdagen. Het was vooral een jongere generatie vrouwen die hiervoor koos.
• ‘Ronde muts’ zonder oorijzer, met eenvoudige dracht, gekscherend ‘pink met de horens’ genoemd. Deze werd dagelijks gebruikt als nette kleding en op zondag door minder welgestelde vrouwen.
• ‘Cornetmuts’: een andere soort staartkap zonder oorijzer, die vanuit de Veluwe is overgewaaid naar Eemland en het Gooi.

Bij deze tentoonstelling zullen ook oude gereedschappen worden getoond.

2-p13Drietal2001

Drie dames van de Werkgroep Klederdracht Eem- en Gooiland met verschillende drachten die in Eemnes werden gedragen: (v.l.n.r.) vierkante muts, Gooise staartkap en ronde muts.

De feestelijke opening op 1 oktober 2016.